Airbnb på dator och mobil

Airbnb – sajten som förändrar turismen

Airbnb:s loggaAirbnb grundades för snart tio år sedan, i augusti 2008. Som så många andra populära tjänster på nätet har den sitt ursprung i San Fransisco-området. Idag är mer än tre miljoner bostäder, i 65 000 städer i 191 länder, tillgängliga att hyra via sajten.

De flesta tänker nog att Airbnb framför allt är en sajt för uthyrning av lägenheter. Men det finns mycket mer, bara man letar lite. Det är möjligt att hyra ett rum som man delar med andra, ett helt hus, ett rum i ett hus eller en lägenhet, eller något helt annat. Vad sägs t.ex. om följande:

 • En sängplats i en ombyggd kyrka på Irland.
 • En segelbåt som står uppallad på land i Antibes, södra Frankrike.
 • En traditionell vagn, placerad i Cornwall, England. Vagnen är byggd av en romsk snickare, och står på en bondgård.
 • Ett tält och en hängmatta i en villaträdgård i Monterey, Kalifornien.
 • En trädkoja i Andalusien, Spanien.

Dessa exempel är hämtade från en artikel i Hufvudstadsbladet där originella Airbnb-boenden listas. Men det finns många fler, och sajten håller på att ändra hur många reser. Det är inte lika intressant att bo på ett opersonligt hotell när man kan bo billigare, närmare lokalbefolkningen och se hur de lever sina vardagsliv.

De populäraste destinationerna är Tokyo, Paris och Osaka, men i Sverige kommer Karlstad, Kristianstad och Gotland efter de tre största städerna i landet. Det här visar på en trend, nämligen att turisterna vill bo närmare naturen. Stugor i naturen, jurtor, husbilar och campingfordon är de boendeformer som ökar snabbast, skriver Göteborgsposten.

Kulturella boenden

På Airbnb går det också att hyra boenden som förknippas med kända författare. Svenska Dagbladet listar tre stycken:

 1. John Steinbecks skrivarstuga i Pacific Grove, väster om Monterey i Kalifornien.
 2. En annan skrivarstuga finns i Taos i New Mexico. Där skrev Aldous Huxley Du sköna nya värld (och experimenterade med LSD). Stugan ligger i skogen, har inget wifi och närmaste granne är en gojibärsodling.
 3. Charles Dickens gamla lägenhet vid Covent Garden i London. Det är inte någon museilägenhet, utan den har modern inredning. Men man kan ju alltid hoppas att den litterära inspirationen sitter i väggarna.

Hyr hela Sverige

I syfte att locka fler turister, inte minst amerikaner, till vårt natursköna land, gick den svenska nationella turistorganisationen Visit Sweden ihop med Airbnb, och erbjöd hela landet till uthyrning. Syftet var att väcka uppmärksamhet för allemansrätten, skriver Allt om resor, och det gjorde man genom bildspel som liknar de som man kan hitta för de boenden som hyrs ut. Sveriges bildspel var dock fullt av naturbilder, bl.a. från följande platser:

 • Rönne Å
 • Braka, Stockholms skärgård
 • Holmhällar, Gotland
 • Sandön, Bohuslän
 • Sarek
 • Skuleskogen, Ångermanland
 • Enafors, Jämtland
 • Vendelsöarna, Halland

Det här är inte första gången som Airbnb används för marknadsföring. Tidigare har Betsafe inrett en speciallägenhet helt inriktad för den som älskar sport och spel, och hyrt ut den på den populära sajten. Lägenheten är på 175 kvadratmeter, och är utrustad med tv-skärm i varje rum, 114 tv-kanaler, ett flipperspel och roulettebord. Mer om lägenheten finns att läsa här.

Scroll to top