När du behöver kontakta vården under semestern

Äntligen semester! Dags för soliga lata dagar på Ribersborgsstranden, ljumma grillkvällar på altanen och mysiga äventyr med familjen. Tyvärr kan du också drabbas av obehagliga överraskningar under semestern. Den goda nyheten är att vården är enklare att nå än du tror – också i semestertider.

borreliaI år är det fler svenskar än vanligt som planerar en hemester i närområdet. Semestern är ett perfekt tillfälle att utforska den egna staden med avstickare till andra delar av landet. I coronapandemins spår är intresset för att hyra stuga större än någonsin och många ser fram emot lata dagar i hängmattan i den svenska skärgården eller på landsbygden. Men om olyckan är framme och du behöver komma i kontakt med vården kan det kännas besvärligt att vara någon annanstans än i sin hemstad. Vad gör du till exempel om du fått en fästing och misstänker att du fått borrelia när du befinner dig miltals från din vanliga vårdcentral?

Onlinetjänster fungerar lika bra i semestertider

Idag går det att få vårdrådgivning dygnet runt via mobilen. Det här är en trygghet för många som reser bort under semestern eller som av andra anledningar inte vill söka upp en vårdcentral för enklare åkommor. Det finns många fördelar med att ladda ner en vårdapp innan semestern:

  • Du slipper oroa dig för att inte kunna komma i kontakt med vården för rådgivning när du tillfälligt befinner dig på annan ort under semester.
  • Du slipper belasta den lokala vården för mindre fysiska åkommor som du kan behandla själv efter rådgivning eller utskrivning av medicin.
  • Du hinner bekanta dig med gränssnittet och kan lätt använda dig av tjänsten om du behöver den.

En trygghet kunna nå rådgivningen

För många, speciellt barnfamiljer, är det också en trygghet att veta att det går att komma i kontakt med vården vid behov. Onlinetjänsterna erbjuder rådgivning och bedömning av sjuksköterskor och läkare men hänvisar alltid vidare vid behov. Med en nätläkare på fickan kan du känna dig trygg under semestern och njuta av sol, bad och den härliga svenska naturen. Semestra lugnt och sök vård om du behöver det!

Scroll to top